Cataractes

HomePatologiesCataractes

Se li denomina cataractes a la pèrdua de transparència de l'cristal·lí. Amb el pas dels anys, i sobretot a partir dels 45-50 anys, el cristal·lí de manera natural es va fent cada vegada més opac -alhora que es va endurint- i l'entrada de llum és cada vegada menor. El resultat és que la visió es taca de mica en mica. Aquesta pèrdua progressiva de transparència del cristal·lí s'anomena cataracta.

Què són les cataractes?

Se li denomina cataractes a la pèrdua de transparència del cristalí.

Imaginem-nos que l'ull és com una càmera fotogràfica. Totes tenen un dispositiu de lents encarregades d'enfocar les imatges de l'exterior sobre la pel·lícula sensible. En el cas de l'ull humà aquesta pel·lícula seria la retina. Aquestes lents les formen, en primer terme, la còrnia, que és el lentícul més potent que posseeix l'ull i el més extern i, a l'interior, el cristal·lí (situat darrere del diafragma que forma l'iris). Aquesta lent s'encarrega (fins als 50 anys aproximadament) de variar l'enfocament fins a poder veure nítids objectes situats a diferents distàncies.

Amb el pas dels anys, el cristal·lí, de manera natural, es va fent cada vegada més opac -alhora que es va endurint- i l'entrada de llum és cada vegada menor. El resultat és que la visió es taca de mica en mica. És precisament la pèrdua de transparència del cristal·lí el que es coneix pel terme de cataractes.

Si bé és important saber de què parlem quan parlem de cataractes, també cal saber el que no són i aclarir alguns errors i idees equivocades sobre aquesta patologia. Una cataracta no és una tela que cobreix l'ull ni la conseqüència de fer molt ús d'ell. Tampoc són un càncer ni una malaltia contagiosa. No es transmeten ni de persona a persona ni d'un ull a un altre.

Quin és el millor tractament?

Aquí t'expliquem com solucionar el teu problema.

Saber més

Què causa les cataractes?

La causa més freqüent de formació de cataractes està relacionada amb l'envelliment natural de l'ull. No obstant això, hi ha alguns factors que poden precipitar o induir la seva formació:

  • Herencia. Hi ha una predisposició familiar a l'aparició de cataractes.
  • Lesions als ulls, com ara traumatismes o infeccions greus.
  • Malalties generals, com ara la diabetis.

En l'evolució normal del cristal·lí, pot tornar-se dur amb la pèrdua de la seva transparència normal, serien les anomenades cataractes senils. Són les més freqüents i poden aparèixer a partir dels 40 anys. Però també hi ha la possibilitat que apareguin a causa d'altres factors. Per exemple si rebem un cop a l'ull pot provocar una cataracta traumàtica.

L'aparició d'algun tipus infecció o inflamació durant l'embaràs pot donar lloc a l'aparició en els nens del que es denominen cataractes congènites. Aquestes solen tenir un període de desenvolupament molt ràpid. També poden aparèixer associades a alguna malaltia com la diabetis o com a efecte secundari a algun tipus de medicació, en aquest cas es denominen cataractes secundàries.

Quins símptomes tenen?

Tot i que els símptomes poden variar d'un pacient a un altre, sobretot per la localització o rapidesa de la seva formació, els més freqüents són:

  • Visió borrosa, similar a la presència d'una lleugera boira o com mirar a través d'un vidre entelat i en qualsevol cas, sense dolor.
  • Enlluernament o augment de sensibilitat a la llum.
  • Canvis freqüents en la graduació de les ulleres que generalment poden provocar una miopització als ulls, això és, una millora relativa en la visió propera.
  • Necessitat de llum més intensa per a poder llegir.
  • Empitjorament de la visió nocturna.
  • Possible desdoblament de la imatge per un ull.
  • Sovint hi ha un desmai dels colors amb tendència a esgrogueir.

Com es poden eliminar?  

Normalment les cataractes no es poden apreciar per la simple observació dels ulls sense l'ajuda d'instruments. Si es detecta la presència d'alguns dels símptomes descrits, s'ha d'acudir al seu oftalmòleg per realitzar un examen ocular. L'oftalmòleg determina la mida, la localització i el grau de les seves cataractes alhora que analitza la possibilitat de la presència d'alguna altra alteració que pogués donar lloc a símptomes semblants.

La cirurgia és l'única manera d'eliminar les cataractes. No existeixen en l'actualitat medicaments, suplements alimentaris, exercicis ni dispositius òptics que puguin curar o retardar la seva evolució.

El moment adequat per realitzar el tractament és en funció dels símptomes que aquestes ocasionin i del grau de duresa que estiguin adquirint. No és veritat que les cataractes hagin de "madurar" abans de ser operades ni que hagi d'esperar a la ceguesa per poder ser intervingut. Gràcies a les tècniques actuals amb les que s'ha aconseguit minimitzar els riscos quirúrgics i al desenvolupament en la implantació de cristal·lins artificials, el moment òptim d'extreure les cataractes serà quan el pacient senti disminuïda la seva agudesa visual i pugui dificultar l'exercici de la seva activitat normal.

Un altre factor que pot determinar la necessitat d'intervenció pot ser causa de la forma de desenvolupament de les cataractes i, segons el parer del seu oftalmòleg, que poguessin incrementar els riscos quirúrgics o que poguessin produir efectes nocius per al seu ull. Com ara excés de maduresa, hipertensió ocular per malaltia del cristal·lí, etc.

Necessites l'opinió d'un especialista?

Demana cita sense compromís i parlem.

Demana cita

En què consisteix la tècnica quirúrgica?

Preparatius pre-operatoris

Abans de poder realitzar la intervenció quirúrgica serà necessari sotmetre a una revisió general en què s'analitzaran, per control del seu metge de capçalera, l'estat del seu sistema cardio-respiratori, és a dir, el seu cor i pulmons.

També es realitzarà una analítica de sang per poder completar l'estudi del seu estat general. Uns dies abans de la seva intervenció quirúrgica, i ja en el nostre centre, es realitzarà una ecografia ocular per poder determinar, per mesurament ultrasònica, la potència i característiques de l'cristal·lí artificial que se li haurà implantar.

Previ a la intervenció, s'haurà d'administrar a l'ull unes gotes de col·liri antiinflamatori que reduirà les reaccions inflamatòries pròpies de l'agressió quirúrgica, i un col·liri antibiòtic.

Abans d'entrar a quiròfan, les infermeres de la planta procediran, si així se'ls ordena, a dilatar la pupil·la per la instil·lació de gotes d'uns col·liris alhora que repetirà el tractament antibiòtic i antiinflamatori iniciat amb anterioritat.

Anestèsia a la cirurgia de la cataracta

La cirurgia de la cataracta es realitza sota anestèsia tòpica assistida amb una discreta sedació. Això vol dir que es dormirà només l'ull que va a ser operat amb una anestèsic de contacte en forma de gotes, alhora que s'elimina l'estat d'ansietat que aquesta intervenció pogués produir amb un sedant general.

Tècnica quirúrgica

En essència, la tècnica consisteix a extreure el material cristal·linià opacificat i substituir per un cristal·lí artificial, anomenat lent intraocular. L'extracció del material alterat es fa a través d'una mínima incisió de 2.2mm per la qual s'introdueix un dispositiu anomenat facoemulsificador, que va esmicolant les masses cristal·linianes i les va aspirant. Posteriorment, s'introdueix per la mateixa incisió la lent intraocular amb la potència adequada que realitzarà les funcions del cristal·lí.

Una vegada a la sala quirúrgica es procedeix a "pintar" l'ull amb una solució antisèptica, es cobreix al pacient amb llençols estèrils (talles) per minimitzar els riscos d'infeccions, i sota control microscòpic, s'inicia la intervenció quirúrgica.

  1. Realització d'una primera incisió valvulada de 2.2mm d'amplitud a la vora mateix de la còrnia i que permetrà l'accés a la cataracta.
  2. Es retira una porció de la càpsula més externa que envolta el cristal·lí i mitjançant una sonda especial que conté un emissor d'ultrasons, un sistema d'aspiració i un altre d'irrigació de líquid, es procedeix a la fractura i aspiració de l'cristal·lí (A) alterat (emulsificació de les cataractes) respectant la càpsula que a manera d'embolcall subjectava i contenia el cristal·lí.
  3. Introducció "plegada" de la lent intraocular (B) que actuarà com cristal·lí artificial. Aquesta lent sol ser un material flexible (silicones, acrílics). Un cop a l'interior, la lent es desplega (C) ocupant tot l'espai dins de la càpsula cristaliniana.
  4. Un cop comprovada la correcta col·locació de la lent intraocular i que la incisió es comporta com vàlvula estanca, s'administren uns col·liris antiinflamatoris i antibiòtics i es deixarà l'ull destapat.

Quin és el millor tractament?

Aquí t'expliquem com solucionar el teu problema.

Saber més

Post-operatori

La intervenció és ambulatòria (no requereix hospitalització) i no dura més de 10 minuts per ull. El pacient serà informat de la medicació, principalment analgèsics, que pot utilitzar i de les normes post-operatòries de tipus personals que haurà de seguir. Un pacient operat no deu, en cap cas, conduir cap tipus de vehicle.

Gràcies a la tècnica actual d'aspiració de la cataracta, a la implantació d'una lent intraocular i, sobretot, a la realització d'incisions mínimes que no precisen de punts de sutura per mantenir-se tancades, l'ull operat està en condicions de suportar qualsevol tipus d'activitat des del moment d'abandonar el quiròfan. No obstant això s'aconsella, durant les primeres 24 hores, evitar realitzar esforços físics i moviments bruscs de cap.

Sí que es pot:

  • Llegir quan es desitgi.
  • Mirar la televisió.
  • Viatjar en els medis habituals de locomoció (automòbil, metro, autobus, etc.)
  • Caminar (no córrer).
  • Ajupir-se (no per agafar pes).
  • Dormir de costat (si bé s'hauria d'evitar la primera nit fer-ho de la banda de l'ull operat)

El mateix dia o el dia següent de l'operació i ja en la consulta se li examinarà l'ull operat i es continuarà el tractament de col·liris antibiòtics i antiinflamatoris segons la pausa receptada.

Demana cita sense compromís

Estarem encantats de rebre't. Tria dia i hora.

Demana cita