Retina i màcula

HomePatologiesRetina i màcula

Què és la retina?

La retina és una estructura que es troba a la part posterior de l'ull. És just on es reflecteixen les imatges d'allò que veiem. Està plena de cèl·lules nervioses que transformen els estímuls lluminosos en senyals nervioses que són enviades, mitjançant el nervi òptic, al nostre cervell perquè les interpreti.

Què es la màcula?

La màcula és un punt molt específic de la retina amb gran rellevància, ja que és on es capta el que s'anomena 'visió central'. Capta allò que veiem al fixar la mirada en un objecte. La resta de la visió, anomenada 'visió perifèrica', és captada per la resta de la retina.

¿Què és l'humor vitri?

L'humor vitri és el gel que omple l'ull en la seva part posterior i que està en contacte directe amb la retina.

¿Quines malalties estàn associades a aquestes zones de l'ull?

DMAE (Degeneració Macular Associada a l'Edat)

És una malaltia que majoritàriament afecta a la gent gran. Produeix un deteriorament de la màcula que afecta directament la visió central, de manera que afecta la capacitat de llegir, conduir i gairebé qualsevol activitat diària. El pacient veu limitada la seva visió a la visió perifèrica pel que el camp de visió es redueix progressivament. El tractament està enfocat a aturar el més aviat possible l'avanç de la malaltia, ja que la visió perduda és difícilment recuperable. Consisteix en la injecció dins de l'ull de fàrmacs. Es realitzen un mínim de 3 injeccions amb un període entre cada injecció de 25-30 dies. El procediment es realitza amb anestèsia tòpica (gotes), i dura uns 5 minuts.

Despreniment de retina.

Parlem de despreniment de retina quan es produeix una separació de les capes de la retina. Normalment està causada per un esquinç a través del qual va entrant líquid, el que afavoreix la separació de les capes. Les causes poden ser diverses encara que moltes vegades està associat a cops i traumatismes. La conseqüència és una pèrdua acusada de camp visual.

Necessites l'opinió d'un especialista?

Demana cita sense compromís i parlem.

Demana cita

L'únic tractament possible és quirúrgic, i s'anomena vitrectomia. Consisteix en anar eliminant el gel que omple l'ull (humor vitri) i reposicionar la part de la retina mitjançant diferents tècniques quirúrgiques depenent de cada cas en concret.

Miodesopsies o mosques volants.

Es tracta de condensacions de l'humor vitri que formen brins dins de l'ull. Aquestes projecten una ombra sobre la retina que dóna la sensació que vegem mosques o taques flotants davant nostre, sobretot al mirar una superfície clara com una paret blanca o un cel azul.

La manera de poder eliminar-les és mitjançant una vitrectomia, que és la tècnica quirúrgica que elimina tot el gel que conforma l'humor vitri i, per tant, també les condensacions que fan aparèixer les mosques volants.

Demana cita sense compromís

Estarem encantats de rebre't. Tria dia i hora.

Demana cita